Yhdistysvireen blogi

Havaintoja ja tuumailuja yhdistysten yhteistyöstä, vapaaehtoistyöstä ja yhdistyskummitoiminnasta. Mistä puhutaan juuri nyt, kun yhdistystoimijat kohtaavat?

24.06.2024 |Toimijaverkosto on saanut hyvän alun

Yhdistysvire-hankkeen tuloksena on perustettu toimijaverkosto, joka on ehtinyt kokoontua jo kolme kertaa. Uudet toimijat ovat aina tervetulleita mukaan!

Toimijaverkoston tarkoituksena on edistää yhdistysten vuoropuhelua, alueellista yhteistyötä sekä ideoiden ja kokemusten vaihtoa. Toimijaverkosto on avoin kaikille Varsinais-Suomen sote-yhdistysten toimijoille ja se kokoontuu säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Nyt on päästy hyvään alkuun kolmessa ensimmäisessä kokoontumisessa, tervetuloa mukaan uuteen verkostoon! Viimeksi tutkittiin viestintää sen monissa muodoissa, oli mielenkiintoista kuulla yhdistysten hyviä käytäntöjä ja saada samalla vahvistusta omalle toiminnalle. Syyskuun tapaamisessa otetaan luupin alle vaikuttaminen: mihin yhdistykset haluavat vaikuttaa, mitä keinoja yhdistyksillä on jo käytössään ja mitä vielä voisi tehdä?

To 19.9. Kutsu sote-yhdistysten toimijoille: toimijaverkosto 

Varsinais-Suomen sote-yhdistysten toimijaverkoston syksyn tapaaminen, merkitse  jo hyvissä ajoin kalenteriin ja tule mukaan: torstaina 19.9. klo 17

- Verkoston kokoontumispaikkana Happy House, Ursininkatu 11, Turku

- Työskentelyä ja kokemusten vaihtoa vetää työnohjaaja Varpu Aaltonen.

- Kahvia ja pientä purtavaa tarjolla.

Tarjoilujen takia pyydämme ilmoittautumaan lomakkeella:

Ilmoittaumislinkki

Tiedustelut hankekoordinaattori Kirsi Äyräs p. 040 726 6063

25.06.2024 |Vapaaehtoistoiminnan uudet muodot esille

Kaarinan Puntarissa oli keväällä mahdollisuus tutustua uusiin vapaaehtoistyön muotoihin. Toimijat esittelivät vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia: mitä ovat esimerkiksi taustatukivapaaehtoinen, valmiusvapaaehtoinen tai yhdistyskummi?

Tapahtuma saa jatkoa lokakuussa isommissa puitteissa, suunnitteilla on Vapaaehtoistoiminta harrastuksena -tapahtuma Kaarina-talolle yhteistyössä Kaarinan kaupungin kanssa.

—Tapahtumaan voi tulla kyselemään, ehkä löydät juuri itsellesi sopivan tavan olla mukana. Tarpeita on paljon ja tekemistä riittää, nyt on aika etsiä uusia toiminnan muotoja, yllyttävät yhdistyskummitoimintaa kehittävän Yhdistysvire-hankkeen koordinaattori Kirsi Äyräs ja valmiusvapaaehtoisia kokoavan Sinua Tarvitaan -hankkeen vetäjä Tiina Valtanen.

Vapaaehtoistyön iltapäivän menossa 23.5. 2024 olivat mukana Lounais-Suomen Avustajakeskus, Kaseva ry, Tukenasi ry, Monipalvelukeskus Tsemppi ry, Kouluvaarit, Sinua tarvitaan -hanke, Kaarinan Kansalaistoiminnan keskus ry sekä Varsinais-Suomen vammais- ja pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry:n Yhdistysvire-hanke. Lokakuun tapahtumaa ryhdytään suunnittelemaan mahdollisimman laajalla porukalla.

Taustatukena toiselle

Vapaaehtoistyötä esittelevä iltapäivä sai jo keväällä jatkokseen koulutuksen, joka oli suunnattu taustatukivapaaehtoisuudesta kiinnostuneille.

Kaarinalaisen Palveluyhdistys Kasevan toiminnanjohtaja Anne Holmberg toivoo, että kesän tapahtumiin löytyy taustatukivapaaehtoisia, jotka lähtevät toimimaan yhdessä Kasevan kehitysvammaisten asiakkaiden kanssa.

—Asiakkaat eivät halua olla aina kohteina, vaan he ovat myös itse vapaaehtoisina hyviä ja motivoituneita toimijoita.

Holmberg on nähnyt hyviä esimerkkejä vammaisten omasta aktiivisuudesta. Esimerkkinä CP-yhdistys, joka innostui nälkäpäiväkeräykseen toteuttajiksi.

Myös Avustajakeskuksen järjestösuunnittelija Kuu-Katjaana Sillanpää painottaa, että vapaaehtoistoiminta onnistuu rajoitteista huolimatta:

—Esimerkiksi Ruisrockin saavutettavuustiimissä on paljon vammaisia toimijoita. Tärkeää on, että jokainen voi itse valita minkälaiseen vapaaehtoistyöhön lähtee. Kaikkia kynnyksiä pitää madaltaa ja näyttää ihmisille, että mielenkiintoisia toiminnan mahdollisuuksia on tarjolla.

—Vaikkapa Kaarinan kansainvälisessä kahvilassa tehtävät voivat olla aika moninaisia. Viime kerralla tyhjien mukien kerääminen toi tekijälle erittäin paljon iloa ja innostusta, tällaisesta pienestä asiasta syntyy suuri osallisuuden tunne. Näitä palkitsevia hetkiä taustatukivapaaehtoinen voi olla mukana luomassa, Tiina Valtanen kuvailee.

20.06.2024 |Hyvää keskikesän juhlaa!

Hyvää juhannusta kaikille! Suurin osa yhdistyksistä on jo kesälaitumilla ja viettää nyt ansaittuja lomapäiviä. Ne, joilla on kesätoimintaa, nauttivat kesän tarjoamista mahdollisuuksista ulkoilussa. Omaa lähiympäristöäkin pystyy kesällä katsomaan toisenlaisesta näkökulmasta, Suomen kesä on kotinurkillakin paratiisimaisen vihreä ja valoisa.

Hyvää juhannusta kaikille! Suurin osa yhdistyksistä on jo kesälaitumilla ja viettää nyt ansaittuja lomapäiviä. Ne, joilla on kesätoimintaa, nauttivat kesän tarjoamista mahdollisuuksista ulkoilussa. Omaa lähiympäristöäkin pystyy kesällä katsomaan toisenlaisesta näkökulmasta, Suomen kesä on kotinurkillakin paratiisimaisen vihreä ja valoisa.

Yhdistysvireen suunnitelmat syyskaudeksi alkavat hahmottua. Tulee olemaan paljon tapaamisia, ideointia ja yhdessä toimimista! Ja lisää saa ehdottaa, ehkä toteutamme yhdessä juuri sinun ideasi?

14.06.2024 | Turun Mahdollisuuksien tori syyskuussa

Sunnuntaina 15.9. vietetään Turun päivää Mahdollisuuksien torilla!

VAPI ry ja Yhdistysvire-hanke kutsuvat kaikki mukaan Mahdollisuuksien torille! Varaa paikka yhdistyksellesi  ja tule mukaan tekemään yhdessa toritapahtumaa Turun päivänä 2024!

Alla olevan linkin kautta voit ilmoittautua vuoden 2024 Mahdollisuuksien torille, joka järjestetään Turun päivänä 15.9.2024. Toripaikkoja on tarjolla Vanhalla Suurtorilla (esteetön, mahdollista tulla oman teltan tai esittelyauton kanssa) sekä Brinkkalan sisäpihalla (puiset kojut, tarjolla rajallinen määrä).

  • Telttapaikka / esittelyauton paikka on ilmainen!
  • Valmiiksi pystytetyn puisen kojun hinta on 20 euroa.
  • Haluatko tuoda mukaan puheen tai esityksen? Lavaohjelmaa etsitään!
  • Haluatko mukaan suunnittelemaan ja järjestämään? Ilmoittaudu mukaan!

Linkki lomakkeelle:

Ilmoittautuminen Mahdollisuuksien torille

Tiedustelut: Yhdistysvire-hankekoordinaattori Kirsi Äyräs p. 040 726 6063 / kirsi.ayras@vapiry.fi

Mikä on Mahdollisuuksien tori?

-Ympäri Suomea järjestettävät toritapahtumat  tuovat yhteen järjestöt, vapaaehtoiset, esiintyjät ja aktiiviset kansalaiset. Valtakunnallinen järjestäjä on Fingo, jolla on jäseninä n. 260 suomalaista kansalaisjärjestöä.

Mahdollisuuksien torit innostavat ihmisiä ympäri Suomen vaikuttamaan reilumman maailman puolesta, osallistumaan  järjestöjen toimintaan ja tutustumaan paikalliseen kulttuurien kirjoon. Torit ovat kaikille avoimia ilmaisia tapahtumia, joita järjestetään vuosittain kaikkiaan 10-15 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Mahdollisuuksien tori ja Vapi ry

Turun omalla Mahdollisuuksien torilla on jo pitkä historia järjestöjen näyteikkunana - ja se on vuosittain tärkeä osa Turun päivän viettoa. Viime vuonna torialueella vieraili noin 4.000 henkilöä. Alueella on liikkeellä myös runsaasti opiskelijoita, koska samaan kokonaisuuteen kuuluu Lost in Turku -kaupunkisuunnistus.

01.06.2024 | Yhdistystreffien vuosi

Kevään treffi-iltoina on jo käyty paljon hyödyllisiä keskusteluja, tutustuttu entistä paremmin ja tehty yhteisiä suunnitelmia. Erittäin hyödylliseksi on koettu se, että treffeillä on saatu kuulla katsaus VAPI:n laajasta toimintakentästä, ja samoin mukana olleiden yhdistysten esittelyt. Kun koolla on ollut 3-5 yhdistystä kerrallaan, on ollut helppo keskustella, yhteisiä aiheita ja mielenkiinnon kohteita on löytynyt hyvin.

Yhdistystreffit jatkuvat syyspuolella!

Varsinais-Suomen VAPI ry ja Yhdistysvire-hanke kutsuvat kaikki VAPIn jäsenjärjestöt treffeille.  VAPI ry ja Yhdistysvire-hanke haluavat tuoda yhdistykset yhteisen pöydän ääreen tutustumaan ja kehittämään yhteistyötä. 

Syyspuolella jatketaan, sillä treffeille kutsutaan vuorollaan kaikki VAPI ry:n jäsenjärjestöt. Lähetämme kutsun jäsenyhdistyksille vielä erikseen. Loimaalla jäsenyhdistysten tapaaminen on maanantaina 26.8. ja Turussa Happy Housessa treffit alkavat syyskuussa.

Treffit järjestetään Happy Housessa, Ursininkatu 11 (Turku)

28.05.2024 | Yhdessä torille

"Yhdessä torille" on ehdotus, jota Yhdistysvireen kokoontumisissa on kuultu alkuvuodesta usein! Se onkin todella hyvä ehdotus, nyt on aika jälleen astua esiin ja tulla tapaamaan ihmisiä. Mistä uudet ihmiset löytävät yhdistystoimintaan? Tapaamisten kautta! Toritapahtumassa voi hyvinkin saada virikkeen liittyä mukaan. Torilla päivystäminen ja ihmisten tapaaminen on myös kivaa tekemistä yhdessä, kokeneet yhdistystoimijat saavat jakaa tietojaan ja taitojaan. Loimaan kesänavauksessa toukokuun lopulla saimme päivystää todella helteisessä säässä, onneksi reumayhdistys pystytti telttakatoksen ja tarjosi varjoa muillekin. Omaishoitoyhdistyksen Olohuoneelta saimme lainaksi puutarhakalusteita, ja niin olikin meillä oma sote-yhdistysten kuja Loimaan torilla.

Loimaan kesänavaus 2024. sote-yhdistykset torilla

Lauantaina 10.8. on vuorossa Uudenkaupungin Tul Toril -toritapahtuma.

Uudenkaupungin Tul Toril lauantaina 10.8. on samalla yhdistysten tori! Kutsumme kaikki Vakka-Suomen sote-yhdistykset yhdessä esittäytymään toritapahtumaan. Päivän teema on harrastustoiminta, joten nyt kannattaa tulla mukaan esittelemään yhdistyksen syyskauden toimintaa ja houkuttelemaan mukaan uusia jäseniä!

Tul toril -tapahtuma Uudessakaupungissa 10.8.2024
Mennään porukalla, ilmoittaudu Yhdistysvire-koordinaattorille:Kirsi Äyräs, kirsi.ayras@vapiry.fi    puh. 040 7266063

Tul toril -tapahtuma 10.8.2024

VAPI ry sosiaalisessa mediassa
Varsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry
Kohtaamispaikka Happy House
Ursininkatu 11, 20100 Turku | Puhelin: 040 7266 003

Tietosuojaseloste
Kirjaudu

Tilaa Vapi ry:n uutiskirjeitä:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram