Havaintoja ja tuumailuja yhdistysten yhteistyöstä, vapaaehtoistyöstä ja yhdistyskummitoiminnasta. Mistä puhutaan juuri nyt, kun yhdistystoimijat kohtaavat.
SOSTE:n tuore selvitys osoittaa, kuinka taloudellisten vaikeuksien lisääntyminen on vaikuttanut merkittävästi ihmisiin, ja tilanteella on suoria vaikutuksia sote-yhdistysten toimintamahdollisuuksia. Millaisia vaikutuksia taloudellisilla haasteilla on palvelutarpeen kasvuun ja toiminnan rahoitukseen sekä yhdistysten kohtaamiin haasteisiin?
Ihmisten henkilökohtaisen talouden heikentyessä sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve on kasvanut. Taloudellinen epävarmuus tuo mukanaan lisääntynyttä stressiä, mielenterveysongelmia ja myös fyysistä terveyden heikkenemistä. Huoli tulevaisuudesta kalvaa yhä useampaa, ja se tuntuu suoraan terveydessä.
Sote-yhdistyksissä tämä tarkoittaa yhä kiireisempiä aikoja, sillä yhä useampi ihminen hakeutuu etsimään tukea. Heikentyneet taloudelliset olosuhteet ovat lisänneet erityisesti vähävaraisten ihmisten riippuvuutta avusta.
Paikallisyhdistykset kertoivat ihmisten toimeentulon heikkenemisen näkyvän myös niin, että ihmisillä ei ole enää varaa osallistua yhdistyksen toimintaan ja maksaa pieniäkään osallistumismaksuja.
Vaikutukset sote-yhdistysten toimintaan
Yhdistysten on vaikea vastata kasvavaan palvelutarpeeseen, kun samanaikaisesti niiden resurssit ovat vähentyneet. Sote-yhdistyksillä on nykytilanteessa haasteita rahoituksen saamisessa, mikä heijastuu niiden kykyyn tarjota kattavia ja pitkäkestoisia palveluita. Monille yhdistyksille avustusten väheneminen merkitsee sitä, että ne joutuvat supistamaan toimintaansa tai kohdistamaan toimintaansa entistä tarkemmin niille, jotka ovat suurimmassa avun tarpeessa.
On tärkeää myös lisätä tietoisuutta sote-yhdistysten roolista, jotta niiden tukeminen ja yhteiskunnallinen merkitys tunnistetaan nykyistä paremmin.
Lähde: SOSTEkirje 40/2024
Kyselyn tuloksia:
Ihmisten toimeentulovaikeudet lisäävät sote-järjestöjen toiminnan tarvetta - Soste
Sote-järjestöiltä kysyttiin syys-lokakuussa sosiaaliturvaleikkausten, kohonneiden elinkustannusten ja muiden maksujen vaikutuksista. Kyselyyn vastasi yhteensä 237 järjestöä, joista 180 oli paikallisyhdistyksiä ja 57 valtakunnallisia sote-järjestöjä.
Toimijaverkosto: valoa viestintään 27.11. klo 17 Happy Housessa, tervetuloa! Tilaisuus on tarkoitettu kaikille yhdistystoimijoille: hallitusten jäsenet, vapaaehtoiset, aktiivit ja työntekijät, tulkaa mukaan verkostoitumaan!
Tilaisuuden alkua vauhdittaa Asahi-kouluttaja Risto Lehto. Saamme aluksi tehokkaan Asahi-makupalan; esittelyssä on suomalainen terveysliikunta, joka sopii kaikille. Asahi Nordic -pääkouluttaja Risto Lehto kertoo, näyttää ja liikuttaa!
Sitten siirrymme työpajatyöskentelyyn, Varpu Aaltonen johdattaa meidät tutkimaan, mistä löytyy reitti kohti valoisampaa viestintää. Yhdistysten toiminta nojaa innostukseen ja tekemisen iloon, miten saamme sen näkymään viestinnässä? Millaisilla ajatuksilla odotamme uutta toimintavuotta?
Kaarina-talolla järjestetään vapaaehtoistoiminnan tori torstaina 31. lokakuuta klo 14–18. Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden tutustua paikallisiin vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksiin ja löytää juuri itselleen sopiva tapa osallistua yhteisön hyvinvoinnin edistämiseen. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Kaarinan kaupunki ja useat paikalliset yhdistykset.
Tarpeita on paljon ja keinoja monia – nyt on aika löytää uusia tapoja osallistua vapaaehtoistoimintaan. Tapahtumassa pääsee tutustumaan yhdistysten toimintaan kiertämällä esittelypisteissä Kaarina-talon salissa. Kävijöiden toivotaan löytävän inspiraatiota osallistumiseen ja juuri itselleen sopiva ja palkitseva tapa olla mukana lisäämässä hyvinvointia sekä omaan että muiden arkeen.
Mukana tapahtumassa ovat muun muassa Varsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry ja Yhdistysvire-hanke, Lounais-Suomen Avustajakeskus ry, Kaarinan kansalaistoiminnan keskus Puntari ja Sinua tarvitaan -hanke, SPR Kaarinan osasto, Kaseva ry, Lions club Kaarinan Katariinat, Lions Club Littoinen, Kouluvaarit, Monipalvelukeskus Tsemppi ry, Turun seudun omaishoitajat ry sekä Turun seudun Nivelyhdistys ry. Esittelyssä myös Kaarinan kaupungin omia vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia, esimerkiksi lukukummit ja vertaisliikuttajat.
Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille.
Yhdistyksillä on tarve tulla esiin
Suunnitelma järjestöjen ja kaupungin yhteisen vapaaehtoistoiminnan torin järjestämisestä Kaarina-talolle sai alkunsa, kun Yhdistysvire ja Sinua tarvitaan -hankkeet järjestivät keväällä Puntarin tiloissa pienimuotoisen vapaaehtoistoiminnan iltapäivän.
– Siellä syntyi ajatus suuremmasta tapahtumasta samalla teemalla. Yhdistyksillä on tarve päästä esittelemään toimintaansa, ja uusien aktiivisten tekijöiden tavoittaminen on suorastaan elinehto, kertoo Varsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry:n projektikoordinaattori Kirsi Äyräs.
-Vapaaehtoistoiminnan tori on yhdistyksille tilaisuus esitellä toimintaa, kertoa vapaaehtoistyön mahdollisuuksista ja löytää uusia innokkaita tekijöitä mukaan toimintaan. Tapahtuma tarjoaa samalla tilaisuuden verkostoitumiseen muiden yhdistysten kanssa, tällainen yhdessä tekeminen vahvistaa paikallista yhteisöllisyyttä.
Iloa tekijälle, tukea avunsaajalle
– Vapaaehtoistoiminta tuo valtavasti iloa ja merkityksellisyyden tunnetta sekä vapaaehtoisille että niille, jotka saavat apua. Vapaaehtoinen voi saada uusia taitoja, ystäviä ja kokemuksia, jotka rikastuttavat elämää. On myös tutkittua tietoa siitä, miten vapaaehtoistyö lisää hyvinvointia ja tuo elämään uudenlaista sisältöä.
– Yhteisölle vapaaehtoisten työ on usein elintärkeää, se tukee palveluita ja luo yhteisöllisyyttä, jota ilman monet toiminnot jäisivät toteutumatta. Tätä on usein näkymättömäksi jäävää vaikutusta on todella tärkeä tuoda esiin juuri nyt, kun järjestöjen tulevaisuus on hämärän peitossa avustusten ja määrärahojen leikkausten takia, Yhdistysvire-hankkeen koordinaattori Kirsi Äyräs painottaa.
Vapaaehtoistoiminta muuttuu ajan mukana
– Vapaaehtoistoiminta on viime vuosina muuttunut monella tavalla. Digitalisaatio on tuonut uusia mahdollisuuksia osallistua esimerkiksi etänä, mutta samalla perinteisemmät muodot, kasvokkain kohtaaminen, ovat edelleen tärkeitä. Tarpeet ovat moninaisia, ja on tärkeää löytää tapoja, joilla eri elämäntilanteissa olevat voivat osallistua, olipa kyseessä työssäkäyvä, eläkeläinen tai opiskelija. Uudet vapaaehtoistoiminnan muodot mahdollistavat joustavuutta, mikä on keskeistä nykypäivänä, kun ajankäyttö on monille haaste.
Kutsu yhdistyksille: tule esittelemään vapaaehtoistyön mahdollisuuksia Kaarina-talolle!
Aika: 31.10.2024 klo 13 -18 (aikataulu: klo 13-14 yhdistysten verkostoitumiskahvit ja pöytien valmistelu, kaikille avoin yleisötapahtuma klo 14-18.)
Paikka: Kaarina-talo, Lautakunnankatu 1, Kaarina
Onko yhdistyksessänne vapaaehtoistyön mahdollisuuksia? Haluatteko tavoittaa uusia vapaaehtoisia ja esitellä toimintaanne Kaarinan asukkaille? Tervetuloa mukaan Kaarina-talolle 31. lokakuuta järjestettävään Vapaaehtoistoiminnan tori -tapahtumaan!
-Yhdistykselle tilaisuus esitellä toimintaa, kertoa vapaaehtoistyön mahdollisuuksista ja löytää uusia innokkaita tekijöitä mukaan toimintaanne. Tapahtuma tarjoaa loistavan alustan verkostoitumiseen muiden yhdistysten kanssa sekä tilaisuuden vaikuttaa ja vahvistaa paikallista yhteisöllisyyttä.
Mitä yhdistys voisi tapahtumassa voisi tehdä?
Vapaaehtoistehtävät tarjolle: esittele konkreettisia vapaaehtoistehtäviä, joita yhdistyksenne tarjoaa. Kerro, millaista apua tarvitaan ja kuinka vapaaehtoiset voivat osallistua toimintaan.
Toiminnan merkitys esiin: kerro, miksi vapaaehtoistyö yhdistyksessänne on tärkeää. Esittele esimerkkejä siitä, miten vapaaehtoisten panos vaikuttaa yhteisöön ja auttaa saavuttamaan yhdistyksenne tavoitteet.
Hyödyt vapaaehtoisille: esittele, mitä vapaaehtoiset saavat osallistumisestaan. Tämä voi sisältää uusia taitoja, verkostoja, yhteisöllisyyttä ja henkilökohtaista kehittymistä - vapaaehtoisuus antaa paljon!
Tulevat tapahtumat: tuo esiin tulevat tapahtumat tai projektit, joihin vapaaehtoiset voivat osallistua. Ajankohtaisuus voi herättää kiinnostusta ja houkutella mukaan jo suunnittelemaan yhdessä.
Yhdistyksen arvot ja visio esiin: esittele yhdistyksenne arvot ja visio, jotta potentiaaliset vapaaehtoiset ymmärtävät, mihin he ovat sitoutumassa ja kuinka he voivat edistää yhteistä päämäärää.
Varaa pöytäpaikka tapahtumasta:
Ilmoita yhdistyksesi mukaan 21.10. mennessä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen petra.jorasmaa@kaarina.fi
Paikkoja on rajoitetusti, joten varmista osallistumisesi ajoissa!
Tule mukaan luomaan vahvempaa ja aktiivisempaa Kaarinaa yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Nähdään Kaarina-talolla!
Mitä osaamista järjestöissä tulevaisuudessa tarvitaan?
Varsinais-Suomen Järjestöjaosto ja Uudenkaupungin kaupunki järjestävät Vakka-Suomen alueen yhdistystoimijoille työpajan, jossa hahmotellaan yhdessä tulevaisuuden visioita ja etsitään mahdollisuuksia tiiviimpään yhteistyöhön eri yhdistysten välillä.
Tilaisuudessa avauspuheen pitää Maakunnan yhteistyöryhmän puolesta järjestöjaoston puheenjohtaja Tauno Linkoranta, joka käsittelee ajankohtaista teemaa ”Pidetään kaikki mukana”. Sen jälkeen jatketaan keskustelua tulevaisuusteemalla. Keskustelua luotsaa Ainokaisa Saarinen VOTTY ry:stä.
Tulevaisuustyöpaja on osa kiertuetta, joka on vieraillut aiemmin Paraisilla ja Loimaalla, ja nyt on Uudenkaupungin vuoro.
-Mukaan kutsutaan kaikki yhdistykset eri aloilta, jotta pääsemme kuulemaan monipuolisesti eri yhdistysten näkemyksiä ja tarpeita tulevaisuuden suhteen. Tämä on loistava tilaisuus tavata aktiivisia toimijoita, tutustua uusiin yhdistyksiin ja löytää mahdollisia yhteistyön paikkoja, toteaa Uudenkaupungin palvelukoordinaattori Teija Pajula.
Tulevaisuustyöpaja on keskiviikkona 23.10. klo 17-19.30 Crusellin aulassa. Tarjoilujen vuoksi pyydämme ilmoittautumista:
VAPI ry:lle Forms-linkillä:
https://forms.gle/gmwqrwHUWRqzzaEx8
Varsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry ja Uudenkaupungin kaupunki järjestävät vielä lisäksi marraskuun lopulla jatkotilaisuuden, jossa tulevaisuuden visioiden kimpussa jatketaan alueen sote-yhdistysten näkökulmasta. Jatkot ovat Kauri-salissa 28.11. klo 17. Tilaisuus on avoin kaikille yhdistystoimijoille. Järjestäjät: Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän Järjestöjaosto, Varsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry ja Uudenkaupungin kaupunki.
Mikä järjestöjaosto?
Varsinais-Suomen Järjestöjaosto on maakunnallinen yhteistyöelin, joka edistää järjestöyhteistyötä ja yhteisöllisyyttä Varsinais-Suomessa. Sen keskeisenä tehtävänä on varmistaa järjestöyhteistyön tiekartan toteutuminen ja sen säännöllinen päivittäminen osallistavalla prosessilla. Järjestöjaosto seuraa tiekarttatyön vaikuttavuutta ja järjestää vuosittain Varsinais-Suomen järjestöfoorumi -tapahtuman, joka kokoaa yhteen alueen järjestötoimijat keskustelemaan ja kehittämään yhteistyötä.
Järjestöjaosto toimii järjestöjen, kuntien ja maakunnan välillä, edistäen yhteistyötä erilaisten tapahtumien, työpajojen, kyselyjen ja koulutusten avulla. Lisäksi se toimii järjestöjen kollektiivisena äänenä, tuoden esiin järjestökentän asiantuntemusta niin järjestökentän sisällä kuin ulkopuolella, esimerkiksi tekemällä lausuntoja ja kannanottoja.
Tiekartta näyttää suuntaa
Varsinais-Suomen järjestöyhteistyön tiekartta 2023–2025 on strateginen suunnitelma, joka ohjaa järjestöjen, kuntien ja maakunnan yhteistyötä. Tiekartta määrittää keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet, joilla pyritään vahvistamaan järjestöjen roolia osana yhteiskuntaa, lisäämään yhteistyötä eri toimijoiden välillä sekä edistämään järjestöjen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Se keskittyy muun muassa järjestötoiminnan tukemiseen, osaamisen kehittämiseen ja toimintaedellytysten parantamiseen. Tiekarttaa päivitetään säännöllisesti osallistavalla prosessilla, jotta se vastaa jatkuvasti muuttuvan toimintaympäristön tarpeisiin.
.
Yhdistysten yhteistyön edistämisen tarpeesta tehtiin kysely Yhdistysvire-hankkeen toimintaan osallistuneille yhdistyksille syyskuussa 2024. Tiedot kerättiin forms-lomakkeella, joka lähetettiin Loimaan, Vakka-Suomen ja Turun seudun aktiivisille hanketapahtumiin osallistujille. Kyselyn kohderyhmänä oli 60 henkilöä, vastauksia saimme 28.
Kyselyssä kartoitettiin yhdistysten kokemuksia, tarpeita ja toiveita VAPI ry:n Yhdistysvire-hankkeesta sekä tulevaisuuden yhteistyömahdollisuuksia. Tässä keskeiset tulokset:
1. Osallistuminen ja hyöty koetuista tapahtumista
- Osallistumisen aktiivisuus: Vastausten perusteella suurin osa (44 %) yhdistyksistä on osallistunut VAPI ry:n koordinoimiin tapahtumiin aina, kun niitä on järjestetty. 40 % ilmoitti osallistuneensa 3-5 kertaa, ja 16 % vain 1-2 kertaa.
- Koettu hyöty: Vastaajat kokivat tapahtumat pääasiassa hyödyllisiksi: 44 % piti niitä erittäin hyödyllisinä ja 44 % melko hyödyllisinä. Tämä osoittaa, että suurin osa yhdistyksistä näkee tapahtumat arvokkaina verkostoitumisen ja yhteistyön kannalta.
2. Toiveet tulevaisuuden yhteistyöstä
- Odotukset ja tarpeet: Tärkeimmiksi toiveiksi nousivat verkostoitumismahdollisuudet (72 % vastaajista), koulutus hallituksen jäsenille (72 %), yhdessä järjestetty toiminta (56 %) ja yhteistyöprojektit (60 %). Nämä tulokset näyttävät, että yhdistyksillä on halua lisätä yhdistysten välistä yhteistyötä ja vahvistaa hallitusten toimintaa.
- Tapaamisten toivottu tiheys: Enemmistö (60 %) toivoi yhdistysten välisiä tapaamisia noin kahden kuukauden välein.
3. Tärkeimmät teemat ja haasteet
- Keskeiset teemat: Tulevien tapahtumien tärkeimmiksi teemoiksi nousivat vapaaehtoisten rekrytointi, yhdistysten yhteistyömahdollisuudet ja tiedon jakaminen tulevista tapahtumista. Lisäksi esille nostettiin strategisen ajattelun tarve ja rahoituksen haasteet.
- Yhteistyön esteet: Yhteistyötä estävät tekijät olivat ennakkoluulot, ajan ja toimijoiden puute sekä tiedon ja resurssien hallinnan ongelmat. Organisointi, tiedottaminen ja rahoituksen saaminen toiminnan tueksi nousivat esiin tärkeinä haasteina.
4. Yhteistyön hyödyt ja jatkumisen tarve
- Yhteistyön vaikutukset: 62,5 % vastaajista ilmoitti saaneensa uusia kontakteja muiden yhdistysten kanssa, ja 50 % raportoi yhteistyön lisääntyneen muiden sosiaali- ja terveysalan yhdistysten kanssa. Tämä osoittaa, että hankkeella on ollut myönteisiä vaikutuksia yhdistysten verkostoitumiseen ja yhteistyöhön.
- Hankkeen tai vastaavan toiminnan jatkamisen tarve: Suurin osa (70,8 %) koki, että yhteistyön koordinointi on tarpeellista, koska se tuo tärkeitä resursseja ja auttaa löytämään uusia toimijoita ja yhteistyömahdollisuuksia. Ilman VAPI ry:n tukea moni yhdistys koki resurssien ja tiedon puutteen vaikeuttavan toimintaa.
5. Haasteet ja erityistarpeet
- Toiminnan rajoitteet: Suurimmat haasteet liittyvät resurssien ja tiedon puutteeseen sekä aktiivisten toimijoiden löytämisen vaikeuteen. Monet yhdistykset ovat huolissaan väsymyksestä ja stressistä, joka vaikuttaa hallituksen jäseniin, sekä vapaaehtoisten vähyydestä. Erityisesti ikääntyminen ja sairauksien vaikutukset yhdistysten toimintaan nousivat esiin.
- Erityistarpeet: Yhdistykset korostivat, että sote-järjestöjen edunvalvontaa pitäisi kehittää, ja yhteistyön kehittämiseen tarvittaisiin ulkopuolista tukea, jotta yhdistysten välinen kommunikaatio ja tiedonkulku paranisi.
Yhdistysten vastausten perusteella VAPI ry:n Yhdistysvire-hanke on ollut merkittävä tekijä yhdistysten välisen yhteistyön ja verkostoitumisen edistämisessä. Kysely osoittaa, että hankkeella on ollut positiivisia vaikutuksia ja yhdistykset ovat huomanneet hanketoiminnan tuoneen niille hyötyjä. Tulevaisuudessa yhdistykset toivovat lisää tukea verkostoitumiseen, koulutusta ja yhteisiä projekteja.
.
Turun kaupungin vammaisneuvoston puheenjohtaja Selinä Nera oli Mahdollisuuksien tori Turku 2024 puhujana Varsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry:n kutsusta. Vinkkasimme, että aiheeksi sopisi järjestöjen merkitys - ja tästä polttavan ajankohtaisesta aiheesta saimmekin kuulla upeaa pohdintaa.
Jokainen tarvitsee arkeensa merkityksellisyyttä ja yhteisöä!
Lue Selinä Neran Mahdollisuuksien tori Turku -tapahtuman puhe tästä:
"Kun olin pieni, ymmärsin ensimmäistä kertaa järjestön järjestämällä kurssilla, että en olekaan se ainoa lapsi, joka istuu pyörätuolissa. Ymmärsin ja opin ajan saatossa järjestöjen toiminnassa, että minulla ja kaikilla muilla ihmisillä, joita järjestelmämme yrittää painaa alas päin ja kertoa, että et syystä tai toisesta kuulu joukkoon - tulisi todellisuudessa olla yhdenvertaiset ihmisoikeudet, joita ei voi ottaa pois. Järjestöt tekevät valtavasti työtä, mikä näkyy ja antaa mahdollisuuksia jokaisen meidän arkeen. Kun hyvinvointivaltio ei pysty pitämään kaikkia mukana, tarjoavat järjestöt jokaiselle omaan elämään sopivaa apua ja tukea.
Kuulen jatkuvasti ihmisoikeusaktivistina, kuinka ihmisiä ei osata kohdata sensitiivisesti vaan esimerkiksi masennuksen kanssa elävälle perheväkivaltaa kokeneelle nuorelle toivotetaan terveydenhuollossa tsemppiä ja ryhdistäytymistä. Järjestöt sen sijaan tarjoavat ammattilaisia, joilla on erityisosaamista kohdata traumojen kanssa elävä nuori sekä tarjoaa vertaistukea. Tällaista ammattitaitoa ei olisi missään muualla, mutta tälle nuorelle tämä yhteisö ja tuki on elämän jatkumisen kannalta välttämätöntä.
Jokainen tarvitsee arkeensa merkityksellisyyttä ja yhteisöä, joka välittää. Näitä molempia kansalaisyhteiskunta tarjoaa väsymättömästi jokaiselle. Ei ole sattumaa, että Suomea kutsutaan yhdistysten luvatuksi maaksi - vaan sitä todella olemme, nimittäin merkityksellisten yhteisöjen maa.
Kun näet itse omin silmin arjessa ja ympärilläsi, miten maailma ei ole oikeudenmukainen paikka, on pakko toimia. Tämä toimiminen, mitä järjestöt tekevät, on ajan saatossa aina johtanut konkreettisiin muutoksiin. Yhden ihmisen ääni voi helposti hukkua suuressa maailmassa, mutta järjestöjen yhdistävällä voimalla saadaan myös marginalisoiduimmat äänet kuuluviin sekä pystytään yhdessä kyseenalaistamaan valtaapitävien lyhytnäköisiä tekoja. Esimerkiksi tällä hetkellä ympäristöjärjestöt ovat haastaneet hallituksen oikeuteen ilmastolain rikkomisesta. Muutos on mahdollinen.
On surullista ja koko yhteiskuntamme toimivuuden sekä oikeusvaltion kannalta pelottavaa, että hallitus leikkaa juuri kansalaisyhteiskunnan toiminnasta. Vaikka tilanne tuntuu lohduttomalta, koska tiedämme tasan tarkkaan, kenen elämistä nämä leikkaukset lunastetaan, emme voi menettää toivoa, sillä järjestöjen rooli on tunnustettu esim. Suomen perustuslaissa 13.1§:
”Jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin.” Tämä tarkoittaa konkreettisesti sitä, että vaikka kuka yrittäisi, kansalaisyhteiskunta ei ole hiljaa, vaikka sitä yritettäisiin hiljentää. Siksi voimme päättää taistella leikkauksia vastaan ja tukea toisiamme muutoksen tekemisessä.
Ei ole olemassa tilannetta, jossa jokaisen äänellä ei olisi väliä, sillä todellisuudessa jokaisella on sellaista ainutlaatuista kokemusta ja tarinaa, mitä kukaan muu ei ole kokenut. Järjestöt antavat äänen jokaiselle ja siksi me jatkamme yhdessä työtä elinkelpoisen planeetan eteen, missä jokaisen ihmisoikeudet toteutuu, eikä ketään enää vaienneta."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää päättäjille, hyvinvointialan yrityksille, järjestöille ja oppilaitosten ammattilaisille suunnatun Uudistamme palvelujamme yhdessä -tapahtuman Turun Messukeskuksessa maanantaina 2.9.2024 klo 9.30-16.00.
Tapahtuman tarkoituksena on saada päättäjät niin kunnista, yrityksistä, järjestöistä kuin hyvinvointialueeltakin yhteiseen keskusteluun, Kutsumme mukaan lisäksi Varsinais-Suomessa toimivia sosiaali-, terveys- ja pelastusalan järjestöjä ja yrityksiä esittelemään toimintaansa. Yritysten ja järjestöjen esittelypisteet ovat avoinna klo 9.30–16.
Ohjelmassa on tarjolla näkökulmia muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, palvelurakenteen uudistamiseen, digitalisaation ja tekoälyn mahdollisuuksiin sekä sote- ja pelastusalan ammattilaisten arvostuksen kasvattamiseen yhdessä yritysten ja järjestöjen kanssa.
Tavataan messukeskuksessa maanantaina 2.9.!
Tervetuloa tutustumaan Kaarinan vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksiin!
Vapaaehtoiset ovat monen yhdistystoiminnan sydän, mutta toiminta voi myös loppua ilman heitä. Mitä vapaaehtoistoiminta on, mitä se tekijälleen antaa ja mitä se toisaalta myös tekijältään vaatii?
Tule kuulemaan vapaaehtoistoiminnan mielenkiintoisista mahdollisuuksista Kaarina-saliin to 31.10. klo 14–18 ja löydä arkeesi sinua kiinnostavaa tekemistä.
Iltapäivän aikana on mahdollisuus tutustua ständipisteillä erilaisiin vapaaehtoistoimintaa tarjoaviin toimijoihin ja keskustella heidän kanssaan siitä, missä kaikessa vapaaehtoiset voivat olla mukana ja apuna. Mukana mm. Vapi ry, Lounais-Suomen Avustajakeskus ry, Kaarinan kansalaistoiminnan keskus ry, SPR, Kaseva ry, Kaarinan Katariinat Lions club sekä Monipalvelukeskus Tsemppi ry.
Iltapäivän aikana kuullaan myös lyhyitä puheenvuoroja erilaisilta vapaaehtoistoimijoilta siitä, miten he ovat toimintaan päätyneet ja miksi he sitä tekevät.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Tilaisuuden järjestää Kaarinan kaupunki yhteistyössä paikallisten järjestöjen kanssa.
.
Varsinais-Suomen VAPI ry ja Yhdistysvire-hanke kutsuvat kaikki VAPIn jäsenjärjestöt treffeille. VAPI ry ja Yhdistysvire-hanke haluavat tuoda yhdistykset yhteisen pöydän ääreen tutustumaan ja kehittämään yhteistyötä.
Treffi-iltoina on käyty paljon hyödyllisiä keskusteluja, tutustuttu entistä paremmin ja tehty yhteisiä suunnitelmia. Erittäin hyödylliseksi on koettu se, että treffeillä on saatu kuulla katsaus VAPI:n laajasta toimintakentästä, ja samoin mukana olleiden yhdistysten esittelyt. Kun koolla on ollut 3-5 yhdistystä kerrallaan, on ollut helppo keskustella, yhteisiä aiheita ja mielenkiinnon kohteita on löytynyt hyvin.
Syyskaudella jatketaan, sillä treffeille kutsutaan vuorollaan kaikki VAPI ry:n jäsenjärjestöt. Lähetämme kutsun jäsenyhdistyksille vielä erikseen. Loimaalla jäsenyhdistysten tapaaminen on maanantaina 26.8. ja Turussa Happy Housessa treffit alkavat syys-lokakuussa.
Treffit järjestetään Happy Housessa, Ursininkatu 11 (Turku)
Lisätietoa: toiminnanjohtaja Päivi Päivinen, paivi.paivinen@vapiry.fi p. 040 715 0004
hankekoordinaattori Kirsi Äyräs, kirsi.ayras@vapiry.fi,
040 726 6063
.
Loimaan seudun sote-yhdistysten seuraavassa tapaamisessa työskennellään tulevaisuuden parissa ja kerätään palautetta. Löytyykö yhteisiä hankemahdollisuuksia? Seurataan tilannetta! VAPI ry toivoo näkemyksiä ja ajatuksia tulevasta yhteistyöstä Loimaan seudulla - mietitään yhdessä.
Tervetuloa maanantaina 26.8. klo 12.30 - 14.30 , kokouspaikkana Toimistohotelli Loimaa, Heimolinnankatu 10, 32200 Loimaa.
Kahvitarjoilu ja mahdollisuus tutustua toimistohotellin tiloihin!
2024 aikana olemme jo saaneet aikaan paljon. Yhdessä esiin -idea on toiminut hyvin. Loimaan kesänavaustapahtumassa saimme viettää todella aurinkoisen päivän yhdessä. Sote-yhdistysten oma “kadunpätkä” torilla houkutteli paljon yleisöä. Virkistyspäivä Mellilän Mustajärvellä vietettiin samoin erittäin kesäisissä tunnelmissa, 17 vapaaehtoista kahdesta yhdistyksestä sai tavata toisiaan ja rentoutua mökkitunnelmissa. Kesäkuun tapaamisessa Omaishoitajien Olohuoneella ryhdyttiin jo suunnittelemaan syksyn toimintaa. Suuret kiitokset kaikille Loimaan yhdistyksille hienosta yhteistyöstä!
.
Kaarinassa on perustettu uusi HYTE-järjestöjen verkosto, joka kokoaa yhteen paikallisia hyvinvointia ja terveyttä ja osallisuutta edistäviä yhdistyksiä. Verkoston tavoitteena on tiivistää yhteistyötä kaupungin ja järjestöjen välillä, jotta kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä voidaan edistää entistä tehokkaammin ja kattavammin.
Kaarinan kaupungin osallisuuskoordinaattori Petra Jorasmaa korostaa, että yhteistyö paikallisten yhdistysten kanssa on kaupungille tärkeää.
-Kaarinassa on vahva ja monipuolinen järjestökenttä, jonka työn arvo on hyvä saada esiin. Uusi verkosto mahdollistaa paremman tiedonkulun ja yhteistyön hyvinvoinnin edistämiseksi.
-Kaupungin ja järjestöjen välinen yhteistyö mahdollistaa monipuolisemman palvelutarjonnan ja tuo esiin yhdistysten osaamisen, jolla on merkittävä vaikutus kuntalaisten hyvinvointiin.
Uusi verkosto tulee toimimaan yhteistyöalustana, jossa yhdistykset voivat jakaa osaamistaan ja resurssejaan. Samalla se tarjoaa kaupungille kanavan kuulla asukkaiden tarpeita ja toiveita suoraan järjestöjen kautta. Yhdistysten edustajat ovat myös innoissaan verkoston perustamisesta, sillä sen avulla he voivat paremmin tuoda esiin oman toimintansa vaikutuksia ja saada lisää näkyvyyttä ja tukea kaupungilta.
Ensimmäinen konkreettinen askel yhteistyössä on järjestöjen ja kaupungin yhteisen vapaaehtoistoiminnan tapahtuman järjestäminen Kaarina-talolla lokakuun lopussa.
-Suunnitelma sai alkunsa, kun Yhdistysvire ja Sinua tarvitaan -hankkeet järjestivät toukokuussa Puntarin tiloissa pienimuotoisen vapaaehtoistoiminnan iltapäivän. Siellä syntyi ajatus suuremmasta tapahtumasta samalla teemalla. Yhdistyksillä on tarve päästä esittelemään toimintaansa, kertoo Varsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry:n projektikoordinaattori Kirsi Äyräs.
VAPI ry:n Yhdistysvire-hankkeen tarkoitus on lisätä ja vahvistaa yhdistysten seutukunnallista yhteistyötä, samoja tavoitteita edistää puolestaan paikallisella painotuksella Kaarinan kansalaistoiminnan keskus ry:n Sinua tarvitaan -hanke.
Kaarinan HYTE-järjestöjen verkoston perustamisessa mukana olevat yhdistykset toivovat, että mahdollisimman moni paikallinen yhdistys liittyisi mukaan toimintaan, jotta yhteinen tavoite kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä saa vauhtia yhteistyöstä. Kiinnostuneet voivat ilmoittaa yhdistyksen yhteystiedot osallisuuskoordinaattori Petra Jorasmaalle, petra.jorasmaa@kaarina.fi
.
Uudenkaupungin ja Laitilan sote-yhdistykset kutsutaan Yhdistysvireen merkeissä lounaalle tiistaina 20.8. 2024 klo 11-13 Wiku-ravintolaan. Vaihdetaan kesän kuulumiset ja katsastetaan, mitä yhdistyksissä tapahtuu syyskauden alkajaisiksi.
Kiitos kaikille lauantaina 10.8. Tul toril -tapahtumaan osallistuneille! Saimme viettää hienon päivän ja tavata ison joukon kaupunkilaisia kesäisissä tunnelmissa.
.
Ajankohtaista pohdittavaa: miten järjestöt voisivat vielä rohkeammin tuoda esiin vapaaehtoistoimintaan osallistumisen hyötyjä, joita on aivan valtava määrä?
Kuten Tiina Valtanen Kansalaistoiminnan keskuksessa Kaarinassa toi esiin vapaaehtoisten koulutuksessa: Tulisi olla rohkeutta enemmän sanoa ääneen, että vapaaehtoistoiminta ei ole vain epäitsekästä, vaan se nimenomaan auttaa sen toteuttajaa itseään! Eikä siinä ole mitään väärää. Olemme vain usein jumittuneet siihen käsitykseen, että vapaaehtoinen on toisille uhrautuva, pyyteetön auttaja, vaikka vapaaehtoinen saa itselleen kiinnostavasta ja sopivasta vapaaehtoistoiminnasta parhaassa tapauksessa todella paljon ”takaisin.”
Yksinäisyyden väheneminen, tärkeän kokemuksen kartuttaminen, työmahdollisuuksien mahdollinen paraneminen, sosiaaliset kontaktit, verkostoituminen, itsensä toteuttaminen, uusien taitojen oppiminen, omien vahvuuksien hyödyntäminen, merkityksellisyyden tunteen paraneminen, sisältöä arkeen. Listaa voisi jatkaa melkeinpä loputtomasti.
Miten näitä hyötyjä voitaisiin tuoda vielä rohkeammin esiin vapaaehtoistoiminnan houkuttelevuuden parantamiseksi? -Heidi
.
Kaarinan Puntarissa oli keväällä mahdollisuus tutustua uusiin vapaaehtoistyön muotoihin. Toimijat esittelivät vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia: mitä ovat esimerkiksi taustatukivapaaehtoinen, valmiusvapaaehtoinen tai yhdistyskummi?
Tapahtuma saa jatkoa lokakuussa isommissa puitteissa, suunnitteilla on Vapaaehtoistoiminta harrastuksena -tapahtuma Kaarina-talolle yhteistyössä Kaarinan kaupungin kanssa.
—Tapahtumaan voi tulla kyselemään, ehkä löydät juuri itsellesi sopivan tavan olla mukana. Tarpeita on paljon ja tekemistä riittää, nyt on aika etsiä uusia toiminnan muotoja, yllyttävät yhdistyskummitoimintaa kehittävän Yhdistysvire-hankkeen koordinaattori Kirsi Äyräs ja valmiusvapaaehtoisia kokoavan Sinua Tarvitaan -hankkeen vetäjä Tiina Valtanen.
Vapaaehtoistyön iltapäivän menossa 23.5. 2024 olivat mukana Lounais-Suomen Avustajakeskus, Kaseva ry, Tukenasi ry, Monipalvelukeskus Tsemppi ry, Kouluvaarit, Sinua tarvitaan -hanke, Kaarinan Kansalaistoiminnan keskus ry sekä Varsinais-Suomen vammais- ja pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry:n Yhdistysvire-hanke. Lokakuun tapahtumaa ryhdytään suunnittelemaan mahdollisimman laajalla porukalla.
Taustatukena toiselle
Vapaaehtoistyötä esittelevä iltapäivä sai jo keväällä jatkokseen koulutuksen, joka oli suunnattu taustatukivapaaehtoisuudesta kiinnostuneille.
Kaarinalaisen Palveluyhdistys Kasevan toiminnanjohtaja Anne Holmberg toivoo, että kesän tapahtumiin löytyy taustatukivapaaehtoisia, jotka lähtevät toimimaan yhdessä Kasevan kehitysvammaisten asiakkaiden kanssa.
—Asiakkaat eivät halua olla aina kohteina, vaan he ovat myös itse vapaaehtoisina hyviä ja motivoituneita toimijoita.
Holmberg on nähnyt hyviä esimerkkejä vammaisten omasta aktiivisuudesta. Esimerkkinä CP-yhdistys, joka innostui nälkäpäiväkeräykseen toteuttajiksi.
Myös Avustajakeskuksen järjestösuunnittelija Kuu-Katjaana Sillanpää painottaa, että vapaaehtoistoiminta onnistuu rajoitteista huolimatta:
—Esimerkiksi Ruisrockin saavutettavuustiimissä on paljon vammaisia toimijoita. Tärkeää on, että jokainen voi itse valita minkälaiseen vapaaehtoistyöhön lähtee. Kaikkia kynnyksiä pitää madaltaa ja näyttää ihmisille, että mielenkiintoisia toiminnan mahdollisuuksia on tarjolla.
—Vaikkapa Kaarinan kansainvälisessä kahvilassa tehtävät voivat olla aika moninaisia. Viime kerralla tyhjien mukien kerääminen toi tekijälle erittäin paljon iloa ja innostusta, tällaisesta pienestä asiasta syntyy suuri osallisuuden tunne. Näitä palkitsevia hetkiä taustatukivapaaehtoinen voi olla mukana luomassa, Tiina Valtanen kuvailee.
Yhdistysvire-hankkeen tuloksena on perustettu toimijaverkosto, joka on ehtinyt kokoontua jo kolme kertaa. Uudet toimijat ovat aina tervetulleita mukaan!
Toimijaverkoston tarkoituksena on edistää yhdistysten vuoropuhelua, alueellista yhteistyötä sekä ideoiden ja kokemusten vaihtoa. Toimijaverkosto on avoin kaikille Varsinais-Suomen sote-yhdistysten toimijoille ja se kokoontuu säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Nyt on päästy hyvään alkuun kolmessa ensimmäisessä kokoontumisessa, tervetuloa mukaan uuteen verkostoon! Viimeksi tutkittiin viestintää sen monissa muodoissa, oli mielenkiintoista kuulla yhdistysten hyviä käytäntöjä ja saada samalla vahvistusta omalle toiminnalle. Syyskuun tapaamisessa otetaan luupin alle vaikuttaminen: mihin yhdistykset haluavat vaikuttaa, mitä keinoja yhdistyksillä on jo käytössään ja mitä vielä voisi tehdä?
Varsinais-Suomen sote-yhdistysten toimijaverkoston syksyn tapaaminen, merkitse jo hyvissä ajoin kalenteriin ja tule mukaan: torstaina 19.9. klo 17
- Verkoston kokoontumispaikkana Happy House, Ursininkatu 11, Turku
- Työskentelyä ja kokemusten vaihtoa vetää työnohjaaja Varpu Aaltonen.
- Kahvia ja pientä purtavaa tarjolla.
Tarjoilujen takia pyydämme ilmoittautumaan lomakkeella:
Tiedustelut hankekoordinaattori Kirsi Äyräs p. 040 726 6063
Hyvää juhannusta kaikille! Suurin osa yhdistyksistä on jo kesälaitumilla ja viettää nyt ansaittuja lomapäiviä. Ne, joilla on kesätoimintaa, nauttivat kesän tarjoamista mahdollisuuksista ulkoilussa. Omaa lähiympäristöäkin pystyy kesällä katsomaan toisenlaisesta näkökulmasta, Suomen kesä on kotinurkillakin paratiisimaisen vihreä ja valoisa. Yhdistysvireen suunnitelmat syyskaudeksi alkavat hahmottua. Tulee olemaan paljon tapaamisia, ideointia ja yhdessä toimimista! Ja lisää saa ehdottaa, ehkä toteutamme yhdessä juuri sinun ideasi?
Sunnuntaina 15.9. vietetään Turun päivää Mahdollisuuksien torilla!
VAPI ry ja Yhdistysvire-hanke kutsuvat kaikki mukaan Mahdollisuuksien torille! Varaa paikka yhdistyksellesi ja tule mukaan tekemään yhdessa toritapahtumaa Turun päivänä 2024!
Alla olevan linkin kautta voit ilmoittautua vuoden 2024 Mahdollisuuksien torille, joka järjestetään Turun päivänä 15.9.2024. Toripaikkoja on tarjolla Vanhalla Suurtorilla (esteetön, mahdollista tulla oman teltan tai esittelyauton kanssa) sekä Brinkkalan sisäpihalla (puiset kojut, tarjolla rajallinen määrä).
Linkki lomakkeelle:
Ilmoittautuminen Mahdollisuuksien torille
Tiedustelut: Yhdistysvire-hankekoordinaattori Kirsi Äyräs p. 040 726 6063 / kirsi.ayras@vapiry.fi
-Ympäri Suomea järjestettävät toritapahtumat tuovat yhteen järjestöt, vapaaehtoiset, esiintyjät ja aktiiviset kansalaiset. Valtakunnallinen järjestäjä on Fingo, jolla on jäseninä n. 260 suomalaista kansalaisjärjestöä.
“Mahdollisuuksien torit innostavat ihmisiä ympäri Suomen vaikuttamaan reilumman maailman puolesta, osallistumaan järjestöjen toimintaan ja tutustumaan paikalliseen kulttuurien kirjoon. Torit ovat kaikille avoimia ilmaisia tapahtumia, joita järjestetään vuosittain kaikkiaan 10-15 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.”
Turun omalla Mahdollisuuksien torilla on jo pitkä historia järjestöjen näyteikkunana - ja se on vuosittain tärkeä osa Turun päivän viettoa. Viime vuonna torialueella vieraili noin 4.000 henkilöä. Alueella on liikkeellä myös runsaasti opiskelijoita, koska samaan kokonaisuuteen kuuluu Lost in Turku -kaupunkisuunnistus.
Kevään treffi-iltoina on jo käyty paljon hyödyllisiä keskusteluja, tutustuttu entistä paremmin ja tehty yhteisiä suunnitelmia. Erittäin hyödylliseksi on koettu se, että treffeillä on saatu kuulla katsaus VAPI:n laajasta toimintakentästä, ja samoin mukana olleiden yhdistysten esittelyt. Kun koolla on ollut 3-5 yhdistystä kerrallaan, on ollut helppo keskustella, yhteisiä aiheita ja mielenkiinnon kohteita on löytynyt hyvin.
Yhdistystreffit jatkuvat syyspuolella!
Varsinais-Suomen VAPI ry ja Yhdistysvire-hanke kutsuvat kaikki VAPIn jäsenjärjestöt treffeille. VAPI ry ja Yhdistysvire-hanke haluavat tuoda yhdistykset yhteisen pöydän ääreen tutustumaan ja kehittämään yhteistyötä.
Syyspuolella jatketaan, sillä treffeille kutsutaan vuorollaan kaikki VAPI ry:n jäsenjärjestöt. Lähetämme kutsun jäsenyhdistyksille vielä erikseen. Loimaalla jäsenyhdistysten tapaaminen on maanantaina 26.8. ja Turussa Happy Housessa treffit alkavat syyskuussa.
Treffit järjestetään Happy Housessa, Ursininkatu 11 (Turku)
"Yhdessä torille" on ehdotus, jota Yhdistysvireen kokoontumisissa on kuultu alkuvuodesta usein! Se onkin todella hyvä ehdotus, nyt on aika jälleen astua esiin ja tulla tapaamaan ihmisiä. Mistä uudet ihmiset löytävät yhdistystoimintaan? Tapaamisten kautta! Toritapahtumassa voi hyvinkin saada virikkeen liittyä mukaan. Torilla päivystäminen ja ihmisten tapaaminen on myös kivaa tekemistä yhdessä, kokeneet yhdistystoimijat saavat jakaa tietojaan ja taitojaan. Loimaan kesänavauksessa toukokuun lopulla saimme päivystää todella helteisessä säässä, onneksi reumayhdistys pystytti telttakatoksen ja tarjosi varjoa muillekin. Omaishoitoyhdistyksen Olohuoneelta saimme lainaksi puutarhakalusteita, ja niin olikin meillä oma sote-yhdistysten kuja Loimaan torilla.
Lauantaina 10.8. on vuorossa Uudenkaupungin Tul Toril -toritapahtuma.
Uudenkaupungin Tul Toril lauantaina 10.8. on samalla yhdistysten tori! Kutsumme kaikki Vakka-Suomen sote-yhdistykset yhdessä esittäytymään toritapahtumaan. Päivän teema on harrastustoiminta, joten nyt kannattaa tulla mukaan esittelemään yhdistyksen syyskauden toimintaa ja houkuttelemaan mukaan uusia jäseniä!